Het Verschil Tussen Riemaandrijving en Ketting op je Fiets, of een Cardanas?

Het Verschil Tussen Riemaandrijving en Ketting op je Fiets, of een Cardanas?

β€”

door

in

Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden als het gaat om fietsaandrijving. De fiets met riemaandrijving, ook wel bekend als belt drive, wint aan populariteit. Maar verkies jij deze boven de traditionele ketting? En zo ja, waarom? Wij hebben het voor je onderzocht!

Riemaandrijving
Het Verschil Tussen Riemaandrijving en Ketting op je Fiets, of een Cardanas?

De Aandrijving van je Fiets

De ketting van je fiets, elektrisch of niet, is voortdurend in beweging. Het fungeert als de schakel tussen jouw wielerbenen (en/of motor) en de snelheid die je behaalt. Letterlijk genomen is een ketting een aaneenschakeling van individuele schakels. Net als de ketting is de riem eveneens een essentieel onderdeel.

Een verschil wat iedereen wel kent onder is dat een ketting, wanneer deze eraf loopt, voor vieze handen kan zorgen. Dat heb je bij een riem helemaal niet. En het zelf monteren van een ketting is dan weer eenvoudiger dan een riem. En wat te denken van een cardanas? Maar wat is dat eigenlijk? Kortom, genoeg redenen om hierover een blog te schrijven.

Voor- en Nadelen van Riemaandrijving ten opzichte van een Ketting

Riemaandrijving, van bijvoorbeeld het merk Gates, wint de laatste jaren aan populariteit, zowel bij sportievelingen, recreanten, elektrische fietsers als alles daartussenin. Aan de andere kant is de fietsketting vertrouwd en vervult deze nog steeds zijn functie goed. Vroeger was er simpelweg niet meer keuze dan een ketting, en nog steeds is een ketting de meest populaire aandrijving.

  • Onderhoudsarm πŸ‘: Riemaandrijving is onderhoudsarm, met minder slijtage. In tegenstelling tot een ketting, die regelmatig schoongemaakt en gesmeerd moet worden, hoef je bij riemaandrijving alleen af en toe schoon te maken met lauw water en een doekje.
  • Levensduur πŸ‘: Riemaandrijving gaat gemiddeld 3 tot 5 keer langer mee dan een ketting, wat zich vertaalt naar ongeveer 25.000 – 50.000 kilometer. Dit bespaart kosten en verlengt de levensduur in vergelijking met een ketting, vooral in combinatie met een middenmotor.
  • Prijs πŸ‘Ž: Riemaandrijving heeft een hoger prijskaartje: met kosten voor de riem en andere onderdelen zoals tandwielen. Zo’n complete set kost ongeveer €250, terwijl een losse ketting rond de €15 en een setje tandwielen ongeveer €75 kost.
  • Naafversnelling only πŸ‘Ž: Riemaandrijving werkt alleen met een naafversnelling, niet met een derailleur. De aanschafprijs van een naafversnelling ligt hoger.
  • Minder weerstand πŸ‘: Riemaandrijving biedt over het algemeen minder weerstand dan een gewone ketting, wat resulteert in een soepelere fietservaring met meer krachtoverdracht naar het achterwiel.
  • Niet te repareren πŸ‘Ž: In tegenstelling tot een fietsketting, kan een riem niet gerepareerd worden en moet deze in zijn geheel vervangen worden.
  • Gewicht πŸ‘: Riemaandrijving is aanzienlijk lichter dan een gewone ketting, wat een verschil maakt in gewicht (ongeveer 75 gram tegenover 250 gram).
  • Minder geluid πŸ‘: Riemaandrijving is stil, maar een goed onderhouden ketting ook weinig geluid maakt. Maar ja onderhoud….
  • Geen kettingkast πŸ‘: Riemaandrijving is niet geschikt voor een gesloten kettingkast vanwege mogelijk zoemend geluid. Meestal wordt gekozen voor een open systeem in combinatie met bescherming voor kleding. Bij een ketting is er meer keuze.
  • Past niet op ieder frame πŸ‘Ž: Riemaandrijving vereist speciale frames en kan niet eenvoudig op elk bestaand fietsframe met ketting worden gemonteerd.

Na het lezen van dit blog heb je een goed beeld van wat fietsen met een riem inhoudt. Het is een opkomende techniek met aanzienlijke voordelen ten opzichte van een ketting. Echter, het is belangrijk om te weten dat je alleen met een naafversnelling kunt fietsen en dat de prijs hoger is.

Tenslotte: Fietsen met Cardan Aandrijving

We zouden bijna de cardanas vergeten. Deze aandrijvingstechniek kan nog niet rekenen op veel fans. Hoewel onderhoudsvriendelijk, gaat er door de techniek van de aandrijving veel energie verloren, wat resulteert in meer krachtinspanning om vooruit te komen dan bij een ketting of riemaandrijving.

Conclusie: Een fiets met cardan is niet erg populair. Wat ons betreft kun je beter kiezen voor een fiets met ketting of riemaandrijving.

Kom proeffietsen op een bijvoorbeeld een Advanced Elektrische fiets met riemaandrijving bij Fiets Fix Kuijer. Wij moedigen uitgebreide proefritten aan, zodat je deze techniek zelf kunt ervaren. Maak gerust een afspraak of kom langs in Schalkwijk, waar je de fietsen met riemaandrijving kunt bekijken, aanraken en uitproberen. Onze fietsexperts staan klaar om al je vragen te beantwoorden