Derailleurs

Achterderailleurs en voorderailleurs zijn twee essentiële onderdelen van een fiets die verantwoordelijk zijn voor het soepel en efficiënt schakelen van de versnellingen. Een derailleur is een mechanisme dat de ketting van de ene tandwiel naar de andere verplaatst en zo de overbrengingsverhouding van de fiets verandert.

De voorderailleur bevindt zich aan de voorkant van de fiets en is verantwoordelijk voor het verplaatsen van de ketting tussen de verschillende tandwielen op de crank (de set van tandwielen aan de voorkant van de fiets). Door de voorderailleur te gebruiken, kan de fietser de overbrengingsverhouding aanpassen om het trappen gemakkelijker of moeilijker te maken, afhankelijk van de omstandigheden.

De achterderailleur bevindt zich aan de achterkant van de fiets en werkt op dezelfde manier als de voorderailleur, maar dan voor de tandwielen aan de achterkant van de fiets. Het is verantwoordelijk voor het verplaatsen van de ketting tussen de verschillende versnellingen op de cassette. Door de achterderailleur te gebruiken, kan de fietser de overbrengingsverhouding aanpassen om de snelheid te verhogen of te verlagen, afhankelijk van de omstandigheden.

Achterderailleurs en voorderailleurs zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en hebben verschillende eigenschappen om aan de behoeften van verschillende fietsers te voldoen. Sommige derailleur systemen zijn bijvoorbeeld ontworpen voor racefietsen en zijn lichter en aerodynamischer, terwijl andere systemen beter geschikt zijn voor off-road fietsen en meer duurzaamheid en veerkracht bieden.

Om de levensduur van de derailleur te verlengen, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden en schoon te maken. Dit kan bijvoorbeeld door de ketting en derailleur te smeren of door de derailleur af en toe af te stellen om ervoor te zorgen dat deze optimaal presteert.

Toont alle 7 resultaten

Toont alle 7 resultaten